Serebral palsi hareket kontrolünü ve duruşu etkileyen bir bozukluktur. Beyin tam olarak gelişmeden hasara uğradığında ortaya çıkabilecek ilerleyici olmayan bir hastalıktır. Doğum öncesi, doğum sırasında ya da doğum sonrasındaki hayatın ilk üç yılında yaşanan olumsuz olaylar serebral palsiye neden olabilirler.
Serebral Palsi’nin en sık nedeni doğumdan önce anne karnındaki bebeğin beyninde hasar oluşturabilecek ya da anormal gelişmesine yol açabilecek çevresel, genetik, enfeksiyon, ve beyinin yapısal anomalileri gibi nedenlerdir. Doğum sırasında ve doğum sonrasında serebral palsiye neden olan durumlar erken doğum, düşük doğum ağırlığı, oksijensiz kalma, beyin kanaması, enfeksiyon, metabolik hastalıklar, beyin kanaması, sarılık, kafa travması ve kan şekeri düşüklüğüdür.
Serebral palsili çocuklar baş tutma, oturma, yürüme gibi istemli hareketleri serebral palsinin ağırlığına göre akranlarından geç yapabilirler veya hiç yapamayabilirler. Serebral palsili hastalar istemli hareketlerde bile daha fazla konsantre olmak ve güç sarf etmek zorundadırlar. Serebral palsi’nin spastik (tetraparezi, diparezi, hemiparezi), diskinetik, ataktik ve mikst tipleri vardır. Serebral palside klinik bulgular birbirine eşlik edebilir ve zamanla değişebilir. Serebral palsiye hareket bozukluğu, bilişsel gerilik, davranış problemleri, görme bozukluğu ve şaşılık, işitme ve konuşma bozukluğu, beslenme ve büyüme problemleri, ağızdan salya gelmesi, sık akciğer enfeksiyonu geçirme, kalça çıkığı gibi ortopedik sorunlar,
mesane sorunları, uyku problemleri ve epilepsi eşlik edebilir.
Beyinin en hızlı geliştiği dönem hayatın ilk 3 yılıdır. Bu nedenle Serebral Palsi’ye erken tanı koymak ve erken fizyoterapiye çok önemlidir. Risk faktörü olan bebeklerde (beyine zarar verebilecek olumsuz durumların yaşanması), bebeğin çok sakin ya da çok huzursuz olması, beslenme problemleri, göz kontağında kısıtlılık, uzun süre ellerde yumruk yapma, zamanında başını tutamaması, oturamaması, yürüyememesi ve 1 yaşından önce bebeğin el tercihinin olması serebral palsinin erken dönem bulgularıdır.